Manelele, muzica noastră cea de toate zilele

Când vine vorba despre manele trebuie spus că am fost atât de atenți la ce facem cu koultura că am uitat să mai facem ceva cu cultura! Am avut grijă să devenim sincroni cu orice manifestare corectă politic, am fost atenți să asimilăm fără pic de discernământ cam tot ce ni s-a dat pe la nas, fără să încercăm să verificăm intențiile cu care ni se ofereau autori și opere de tot felul, ne-am grăbit să fim cât mai millennialși, cât mai lumbersexuali, cât mai metrosexuali, cât mai la curent cu cele mai sofisticate nișe ale experimentului artistic nici la el acasă confirmat, dar am uitat să evoluăm, am uitat că modele astea pot fi agreate și cât de cât corect trăite de 1-5% din populație, iar pentru ceilalți nu rămâne disponibilă decât cultura populară cea mai comercial posibilă, cea mai accesibilă, care face apel la cele mai rudimentare emoții și sentimente.

Să spui că maneaua este muzica populară a zilei de azi, şi asta exact în sensul definiţiei date pentru folclor, este, pentru unii, un sacrilegiu.

Ne însoţeşte în toate momentele vieţii noastre, fericite sau nefericite: nuntă, botez, înmormântare. Şi ne place pentru că reflectă principalele preocupări, aspiraţii, sentimente: vrem să reușim în viaţă, să fim fericiți, bogați, să iubim şi să fim iubiți, vrem, oricât de păcătos este gândul, să ne piară duşmanii.

Este uşor de recunoscut, chiar şi de către cei care o desconsideră, relativ puţini după o statistică filtrată de elitisme, dornică să afirme că ne preocupă exclusiv koultura, dar câteva acorduri sunt suficiente pentru a stabili, fără nici o îndoială, cărui gen îi aparţine. Şi ne permite să-l categorisim imediat pe cel care o cântă sau o ascultă. O auzim cu ocazia concertelor mai mult sau mai puţin organizate, dar şi la petreceri, unde ne instigă la dans, dacă avem suficient curaj să ne manifestăm astfel în public, sau la locul de muncă, unde ne alungă stresul şi o putem fredona, dar şi pe stradă, în maşină, în tren…

Şi pare a fi compusă de un autor anonim pentru că toţi ne simţim în stare să gândim pe un ritm şi cu o rimă asemănătoare. Parţial, cele spuse se potrivesc muzicii uşoare, cu toate speciile ei, dar sunt momente ale vieţii în care pe aceasta nu poţi să o asculţi. Tot parţial se potrivesc muzicii simfonice, culte, dar nu ai dansa pe ea. Rock-ul şi jazz-ul au o sinceritate asemănătoare, dar puţini le agrează şi le fredonează.

Definiţia s-ar potrivi perfect muzicii populare, dar asta numai dacă ne acordăm, parţial, la un timp trecut, când muzica populară însoţea, într-adevăr, ascultătorii în toate momentele vieţii lor. De potrivit, azi, se potriveşte numai manelelor. Oricât de şocant, iresponsabil cultural şi descalificator ni s-ar părea.

Pentru că nu este nuntă, botez sau parastas la care să nu fie prezentă. Pentru că vorbeşte chiar despre bani şi despre cum îi facem azi: cu toţii dincolo de barierele cinstei şi grijei pentru cel sărac. Despre iubire şi cum o trăim azi: cu violenţă carnală şi lipsiţi de sentimente profunde. Despre duşmani şi cum să-i distrugem, când ne aflăm cu toţii într-un loc lipsit de conştiinţă civică.

Pentru că o recunoaştem, nu stăm nici o secundă pe gânduri când îi punem eticheta şi este prezentă peste tot.

Să spui că maneaua este muzica populară a zilei de azi, şi asta exact în sensul definiţiei date pentru folclor, este, pentru unii, un sacrilegiu. Istoria va dovedi că am dreptate. Protestul împotriva manelelor este, altfel, justificat. Dar numai indirect! Pentru că protestul, cu excepţia muzicologilor profesionişti, a căror reţinere este explicabilă în faţa rudimentarităţii melodice a importului de sorginte orientală, se adresează precarităţii preocupărilor, aspiraţiilor şi sentimentelor pe care le trăim la scară naţională. Când acestea se vor schimba, în bine, ieşind de sub imperiul infracţionalităţii general acceptate, atunci folclorul contemporan va căpăta alte ritmuri, alte rime. Până atunci, maneaua este muzica noastră cea de toate zilele!

Și poate că modul în care ne privim importanța socială și culturală trebuie și el să se schimbe:
http://vladtpopescu.ro/index.php/2019/10/17/importanta-sociala-importanta-personala/

Vlad T. Popescu
Acest articol poate fi preluat fără modificări și cu precizarea sursei.

Creative Commons License


This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Author: VladTPopescu

Leave a Reply