Oamenii care iubesc cărțile…

Da, oamenii care iubesc cărțile sunt tot mai puțini… Unii încă le mai respectă, alții nici măcar atât.

Cărților nu le lipsește promovarea – într-un fel sau în altul, la puținii alfabetizați funcțional care nu sunt plecați peste mări și oceane, informația ajunge, fie de pe internet, unde fiecare editură se zbate să-și promoveze proiectele editoriale și unde entuziaști precum fetele de la serialreaders sacrifică timp prețios pentru a promova cartea, fie de pe la tot mai puținele emisiuni tv care au voie să arate coperta unei cărți.

Ziarele și revistele ele însele au murit, nu mai pot fi considerate vectori de promovare, cel mult arhive ale cuvintelor despre carte. Editurile au greșit și ele destul de mult ignorând faptul că orice carte, oricât de nobilă/sofisticată ar fi ea tot este și obiect cultural, și marfă, așa cum spunea regretatul editor și dramaturg Valentin Nicolau. Iar în domeniul distribuției de carte s-a manifestat mult prea agresiv o formă de libertarianism care a dus la transformarea majorității librăriilor în spații comerciale pregătite să vândă orice ar aduce un profit cu totala ignorare a cărții.

Dar nici să plângi la nesfârșit o situație de fapt nu are sens, tot ce mai poți face este să-ți promovezi cumva producția editorială și să speri la mai bine. Ceea ce și noi am făcut ieri profitând de bunăvoința celor de la Camera din față, care ne-au găzduit în decorul atât de apropiat de epoca în care cartea era regina.

Așa că am găsit un om care încă mai citește și i-am făcut poze într-un decor potrivit. Cât de mulți vor da click pe meditative.arts.ro pentru a se apropia de cărți, asta este greu de estimat – campania propriu-zisă o să fie pe instagram, acolo unde tânăra generație s-a cam mutat deja -, dar…

Spor la citit!

Fotografii de Flori și Vlad Popescu

Author: VladTPopescu

Leave a Reply