Spiritualitate și fotografie

Absolut din întâmplare am dat peste Zen Camera: Creative Awakening with a Daily Practice in Photography de David Ulrich (la sfârșitul articolului găsiți link-ul de unde o puteți cumpăra), ca și peste Zen Photography, blogul/cartea/articolele lui Eric Kim (link la sfârșit).

Mai scrisesem câte ceva despre fotografiat ca tehnică de contemplare a realității și, interesat din nou de fotografie, ca hobby, după patruzeci de ani, am căutat căi de dezvoltare a creativității vizuale prin fotografie și de utilizare a ei ca terapie, așa cum cu scrisul creativ și terapeutic încerc de mai mulți ani.

În Zen Camera am descoperit câteva exerciții ușor de făcut, am trecut și eu prin ele, am văzut că-s utile, așa că le transcriu aici ușor adaptate. Pot fi imaginate multe altele, ideea este oricum să privești lumea altfel, ca și cum ai descoperi-o prima dată, dar și ca și cum ar fi creația ta.

Fotografiază de la șold

Fotografiază o oră, o zi, o vreme, fără să te uiți prin vizor, fără să te uiți pe ecran, încercând să prinzi în cadru imaginile dorite, încercând să păstrezi orizontul orizontal, dar și lăsând pur și simplu lucrurile să se întâmple.

Locuri noi

Mergi în locuri noi și descoperă-le direct ca fotograf amator, „simte-le“ mai întâi și mai întâi prin intermediul camerei fotografice, apoi lasă și celelalte simțuri să-ți descrie acel loc și observă cum locul respectiv este înțeles altfel, mult mai deplin.

Iubește lumina

Învață să savurezi lumina. Realizează fotografii care au ca principal și unic subiect lumina.

Oglinzi și ferestre

Autoportretul în oglindă te face să te cunoști mai bine? Este el o fereastră către sufletul tău?

Poți face același lucru surprinzând pe cineva printr-o vitrină, fereastră?

Iubești și urăști

Fotografiază ceva ce iubești și ceva ce urăști, subiecte față de care ai sentimente intense. Privin fotografiile realizate, cum evoluează sentimentele tale?

Insistă!

36 de imagini ale aceluiași subiect. Din diferite unghiuri și puncte de vedere, în diferite momente ale zilei. Prelucrează fotografiile rezultate, filtre, decupaje, orice simți că merge. Lasă să treacă o zi, două, apoi privește ce a ieșit.

Zen Camera: Creative Awakening with a Daily Practice in Photography, de David Ulrich

de citit și:

Author: VladTPopescu

Leave a Reply