Iordănitul, carnavalul popular tradițional de la Brebu, precum oricare alt carnaval, intră în zona dorinței noastre de a răspunde corect la întrebarea „te lepezi de?… mă lepăd de!…“, dar numai după ce suntem siguri că am experimentat și am trecut peste o formă a răului, a excesului, a… De cele mai multe ori, astfel de festivaluri, de carnavaluri, merg pe ideea „azi mai mănânc/beau/merg la femei, de mâine sunt sobru…“, legată de momente religioase sau spirituale semnificative.
Carnavalul, fie el al temutului Hallowen, sau cel de Mardi Gras, fie oricare altul, precede în general marile posturi, momentele sacre, lasă liberă manifestarea umbrei din noi, pentru a fi consumată, adică este o exercitare și o intensă consumare a poftelor noastre, precum o exorcizare. Și mai era, și încă mai este, un moment al răsturnării ierarhiilor sociale, un moment al egalității depline.
Dacă stați strâmb și vă gândiți drept, și momentele autentic românești, curate, tradiționale și, culmea, creștine, de la Drăgaică la Călușari și Iordănit, nu sunt altceva decât asemănătoare eliberări, nicidecum sărbători ale răului, ale întunericului.
Să refuzi carnavalul, oricare ar fi el, înseamnă să refuzi egalitatea, fie ea și de o clipă, ca și șansa de a intra mai curat în momentele sacre ce urmează…
Sunt, aparent, forme de manifestare a răului, a excesului, dar, de fapt, sunt momente de luptă, de înfruntare a răului din noi și din afara noastră. Sunt și printre puținele momente în care comunitatea se unește, participă spontan, intră în atmosfera momentului fără multe fițe, fără ezitări.
Iordănitul începe, de fapt, de Bobotează, când cetele de mascați iau agheasmă de la biserică, apoi, de Sf. Ion, trec pe la toți Ionii din sat, unde se cântă, se urează, se dansează, dar și stropesc cu agheasmă pe toți cei întâlniți pe drum. Cum Brebu este alcătuit din trei sate, trei cete pornesc de la cele trei biserici și se adună în centru, la primărie, în fața mânăstirii, unde sunt invitați să participe toți localnicii, dar și turiștii.
Iordănitul, carnavalul popular tradițional de la Brebu, Prahova, cu ocazia Bobotezei și a Sfântului Ioan, rămâne un moment de sărbătoare!
Mai multe despre Brebu pe site-ul primăriei, unul dintre cele mai bune pe care l-am văzut, având și o cameră live perfect funcțională pe care puteți urmări și alte evenimente care se desfășoară în parcul din fața mânăstirii:
http://www.brebuprahova.eu/acasa