Sunt sigur că utilizarea aplicațiilor-cârjă participă din greu la reducerea IQ-ului nostru, pentru că nu mai trebuie să rezolvăm probleme, să găsim soluții, pentru că nu mai trebuie să ne imaginăm universul de dincolo de raza vederii noastre, pentru că nu mai este nevoie să decriptăm corect ce ne transmit simțurile noastre.
Este o enormă diferență între a citi o hartă înainte de pornirea la drum, de a căuta pe hartă soluții cât mai bune, de a-ți imagina rezolvarea unor situații pe drum, de a pregăti intrarea în intersecții, de a fi avertizat din timp asupra punctelor de belvedere și supunerea totală, fără nici o critică, în fața GPS-ului care te va duce fără probleme la destinație – dacă nu s-au schimbat lucrurile de când ai actualizat tu aplicația, dacă nu ignori indicațiile pe care ți le dă.
Bon, drumul parcurs o dată ajutat de GPS, dacă este un pic mai complicat, dacă au fost probleme de actualizare a hărții, este greu de refăcut fără ajutorul aparatului, este greu de povestit altcuiva pentru a-i oferi informații utile și este ca și cum ai fi intrat într-un tunel și ai fi ieșit direct la destinație. Așa cum ai cerut, mai degrabă pe autostradă decât pe șosea, mai degrabă pe cel mai rapid drum decât pe cel mai scurt, mai degrabă… știți și voi opțiunile posibile.
Bune erau hărțile alea de pe vremuri! Hai să spunem că și GPS-ul este și el suficient de bun, dacă nu-i ceri îndrumări și doar îl lași să afișeze sectorul de hartă în care te afli este și el pe acolo și te poți amăgi că ai salvat tona de stuf din care s-ar fi făcut harta.
Dar a apărut waze-ul… Egoist și individualist, el îți oferă soluții democratice pentru a ocoli ambuteiaje, pentru a fi atent la radare, pentru a ajunge mai repede la destinație. „Democratice“ pentru că se bazează pe informațiile celorlalți participanți la trafic și ia decizii după ce spun cei mai mulți, nu după cea mai corectă analiză a situației…
Dar egoismul lui pragmatic, încercarea lui de a găsi soluția ideală pentru fiecare utilizator în parte, poate duce la enorme probleme. Nu ai cum să-i spui tu aplicației că este nevoie de o soluție bună pentru toți, că traficul este o problemă de rezolvat pentru toți cei care se află pe acel segment de drum și nu doar pentru utilizatorul waze. Da, „utilizatorul“ și nici măcar „utilizatorii“, pentru că nu știe să-i scoată din rahat pe cei care folosesc aplicația și să-i blocheze pe ceilalți, el încearcă soluții individuale pentru o problemă generală.
Eșecul cel mai frumos l-am văzut luni în Mizil, acolo unde waze-ul a descoperit și el o scurtătură către autostrada București – Ploiești, care scurtează drumul București – Buzău și mai departe cu aproape jumătate de oră. Eu știam de drum de pe hartă, harta google, afișată acasă pe ecranul calculatorului, da?, alții de prin poveștile altora, mulți doar îndrumați de waze.
După ce traseul principal s-a aglomerat și utilizatorii au semnalat ambuteiajul, aplicația a găsit o stradă paralelă, apoi încă o stradă paralelă, iar printre casele unui cartier liniștit au început să treacă sute de mașini. Doar că toate drumurile alternative aveau cedează trecerea la reintrarea pe drumul principal și toate drumurile grămadă ajungeau la o trecere la nivel cu calea ferată unde viteza era foarte mică. Și Mizilul s-a umplut de mașini, toți am ajuns să stăm pe loc, fluxul principal a fost încetinit enorm, la fiecare intersecție au apărut certuri, teribiliști, iar la un moment dat waze-ul a zis că nu e bine și unii au întors din trei mișcări și au revenit pe drumul Mizil-Ploiești.
Dacă l-ar fi interesat soluția generală, la primul semn de ambuteiaj ar fi trimis utilizatorii din prima către Ploiești, dar, cum era interesat doar de soluția individuală, algoritmul a gândit doar „ocolește pe acolo și o să-i depășești pe toți!“. Tu, utilizatorul, o să fii primul, nu contează că, fără o soluție pentru ceilalți, doar am blocat un oraș…
Sigur, prin satele care au urmat, și prin care am trecut la pas, vedeai clar cum algoritmul ia decizii, pentru că cinci-șase mașini dispăreau brusc pe ulițele laterale și goneau prin praf ca să ajungă la un cedează trecerea două sute de metri mai încolo și să rămână acolo blocate. Oricât de bine ar funcționa „fermoarul“, dacă ocolirea este prin stânga reintri greu în trafic.
Waze-ul are și el nărozii lui care caută cu disperare să-și încânte clienții până când ajunge să-i blocheze și pe ei. Cei care habar nu au unde se află, care nu pot folosi harta, rămân dependenți de aplicație chiar și când este evident că ea nu mai oferă soluții corecte, iar în situații de genul celei descrise mai sus clar nu poate. ViaMichelin este ceva mai aproape de adevăr, înțelege mai multe despre trafic – dacă nu vreți să vă reînvățați cu harta, măcar folosiți o aplicație mai bună…
Cât despre pagubele produse de algoritm – poluare, nervi –, nu waze plătește, asta este sigur!