Compasiunea și vaccinul…

Asupra adevărului conform căruia practicarea compasiunii ar fi dovada angajării unei persoane pe calea evoluției spirituale nu insist prea mult. Nu insist pentru că știu prea bine că nu are succes un astfel de discurs în care afirmi că evoluția spirituală înseamnă și altceva decât utilizarea tehnicilor energetice pentru a obține puterea și banii. Dar, undeva acolo, știu că sunt din ce în ce mai mulți oameni pentru care compasiunea începe să însemne câte ceva, fie și sub formele ei rudimentare de empatie și milă – lor mă adresez!

Că vaccinul este o soluție, nu lipsită de riscuri, pentru a trece peste această perioadă tulbure, iar nu insist. Nu insist pentru că știu că și printre voi sunt adversari ai vaccinurilor de orice fel, iar pe oamenii care nu au suficientă îndemânare, responsabilitate și pragmatism în a compara o viață cu mai multe vieți, interesul personal cu interesul general, știu că nu-i poți face să înțeleagă ce înseamnă riscul asumat. Dar știu că sunt destui oameni încă dispuși să asculte argumente raționale.

Mă adresez așadar celor aflați la intersecția celor două mulțimi descrise mai sus, cei care acceptă ideea că ea, compasiunea, înseamnă ceva și care mai sunt și dispuși să asculte argumente raționale.

Sunt sigur că vaccinurile anti-covid nu sunt perfecte, nu sunt produse mature tehnologic, iar utilizarea lor este însoțită de efecte secundare și de riscuri, mergând până la riscul suprem. Dar riscuri mult mai mici decât cele dovedite a apărea în absența utilizării lor.

Sunt gata să accept că există tratamente minune, dar sunt sigur că procentul celor care cred în ele și au acces la ele este infim. Nu vă gândiți doar la voi, cei din marile orașe, permanent conectați la informațiile din acest domeniu, ci gândiți-vă, plini de compasiune, și la cei care nu au acces nici la informații, nici la tratamentele acelea.

Sunt de acord că o persoană vaccinată încă mai poate face boala, dar mult mai rar și în forme mult mai puțin grave.

Sunt sigur că o persoană vaccinată poate fi eventual purtătoare a virusului, dar că asta se va întâmpla mult mai rar decât în cazul persoanelor nevaccinate.

Și vă propun să fiți de acord că, așa cum se afirmă, la atingerea unei mase critice de persoane vaccinate, răspândirea virusului este oprită cel puțin sezonier, permițând reluarea vieții economice, sociale și culturale în condiții normale.

Doar că asta funcționează doar dacă masa critică este atinsă înainte de o mutație care să facă inutile vaccinurile existente. Mutație care, eventual, va fi stopată tot prin vaccinare și nu altfel, deci, dacă nu ne vaccinăm acum, o vom face la anul…

Vaccinul nu este matur, suntem și cobai. Da, și mă bucur să fac asta din compasiune față de semenii mei, sper că și voi, cei care înțelegeți compasiunea, să faceți la fel, pentru a se ajunge la un produs matur și eficient.

Vaccinul presupune riscuri. Spuneți atât de des că vi se întâmplă ceva doar dacă ați greșit cu ceva – a dispărut încrederea asta în voi și în karma voastră?

Mult mai puțini mor cei vaccinați decât mor cei nevaccinați. Comparăm vieți cu vieți în interesul general, nu în cel individual.

Și mai există și masca! Nu cred că este bună în parc, în aer liber, nu cred că se poate înota cu ea, nici că se poate face sport cu ea, nu cred că măștile astea nesterile sunt inofensive pentru plămânii noștri, dar cred că nimeni nu o să-și asume răspunderea să suspende purtarea lor dacă nu se oprește răspândirea virusului.

Așa că, dacă sunteți de acord cu mine, încercați să vă vaccinați, atenți la alergiile voastre, la ce se potrivește cu sexul și vârsta voastră și, sigur că da, evitați vaccinul când medicul vă spune asta!

Faceți asta suficient de rapid, altfel poate deveni inutil.

Faceți asta nu numai de dragul vacanțelor, faceți asta și de dragul semenilor a căror viață profesională este în pericol, a căror viață pur și simplu este expusă riscurilor.

Nu gândiți în paradigma „de ce ți-e ție frică, vaccinatule, de virușii mei?“, că asta nu este compasiune, nu analizați dincolo de firesc afirmații de genul „liberatea mea se termină acolo unde încalcă libertatea ta!“, că nu de subtilități filozofice avem nevoie.

Asta nu înseamnă că nu este de discutat chestiunea libertății. Nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinului, de asta și încerc să vă conving, și nici nu cred că toți trebuie să se vaccineze, ci doar atâția de câți este nevoie pentru a opri răspândirea virusului. Pentru că acum mai toți așteaptă, se invită unii pe alții, mă gândesc eu că ar fi un moment bun de manifestat compasiune pentru semeni.

Vedeți altă soluție? Soluție reală, posibilă, pragmatică, nu din zona wishfull thinking! Soluție fără variante de genul „o să se descopere cândva…“, sau „dacă am fi mai buni, dacă am avea sufletele mai curate…“, sau „să ieșim în stradă să manifestăm împotriva purtării măștii…“, sau „să oprim defrișarea junglei și exploatarea agresivă a resurselor planetei, să nu mai restrângem arealul în care trăiesc animalele sălbatice…“. Și mai putem imagina multe alte soluții valabile pentru câțiva oameni, nu pentru toți, posibile peste un deceniu, sau peste un secol, nu astăzi…

Zău așa, românii mei, de data asta nu mai știți să alegeți răul cel mai mic?!… 🙂

(Photo by Macau Photo Agency on Unsplash)

Author: VladTPopescu

Leave a Reply